PERIODÒNCIA

La periodòncia és la branca de l’odontologia que tracta les malalties de la geniva.

La periodòncia és la branca de l’odontologia que tracta les malalties de la geniva.

Quan és sana, la geniva ha de ser rosada, seguir el contorn de les dents, tenir una aparença similar a la pell de taronja i sobretot no sagnar ni espontàniament ni amb el raspallat.

Desgraciadament, les malalties de la geniva són asimptomàtiques, i quan es detecten pot estar en fases avançades que posin el perill el manteniment de les dents.

En una primera fase de la malaltia periodontal hi ha una GINGIVITIS, que és la inflamació de la geniva. Aquesta, la gran majoria de les vegades, es resol amb una neteja dental i consells higiènics.

Quan la malaltia periodontal avança, afecta el periodont (teixit ossi de suport de la dent), produint la destrucció del suport ossi. En aquest cas parlem de la PERIONDONTIS, i col·loquialment de la piorrea.

El tractament inicial de la periodontitis són els curetatges. Aquests consisteixen en neteges profundes que eliminen els bacteris i càlcul dental. En fases més avançades pot ser necessària la cirurgia periodontal, la regeneració d’os o l’empelt de geniva.